#1 εταιρεία Parking στην Ελλάδα
P&S

3 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

parking-podilaton
car wash
recycle

3 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ


Η 3η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Τo 2018, τα μέλη-κράτη του ΟΗΕ αναγνώρισαν τη σημαντικότητα της χρήσης ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία αλλά το σημαντικότερο, προάγει την αστική βιώσιμη κινητικότητα.

Αυτή η μέρα αποτέλεσε σημαντική αφορμή για να μιλήσουμε με τον ιδρυτή του mbike.gr και διευθυντή ανάπτυξης του ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο”, Σπύρο Παπαγεωργίου για τη θέση που κατέχει το ποδήλατο στην πόλη και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ποδηλάτες κατά τη μετακίνηση τους σε μεγάλα αστικά κέντρα.

-Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;

To ποδήλατο είναι ένα ιδιαίτερο μέσο. Είναι ένα μέσο άθλησης και αναψυχής που ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης. Είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης κινητικότητας ενώ παράλληλα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ασφάλεια στις σύγχρονες πόλεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΟΗΕ έκρινε πως ήταν σημαντικό να αναγνωρίσει τη συμβολή του στην κοινωνία και να ανακοινώσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

-Ποια είναι τα βασικά προβλήματα λόγω των οποίων κάποιος δε χρησιμοποιεί το ποδήλατο στην πόλη;

Σε όλες τις πόλεις του κόσμου, δύο είναι τα βασικά προβλήματα για τα οποία κάποιος μπορεί να διστάζει να χρησιμοποιήσει ποδήλατο για τις κοντινές μετακινήσεις του: η ασφάλεια στο δρόμο και η στάθμευση.

Για το πρώτο, η αλήθεια είναι πως απαιτούνται υποδομές. Διότι, μπορεί οι πιο έμπειροι να μπορούν εύκολα να κυκλοφορήσουν στην πόλη, εκείνοι όμως που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με το ποδήλατο και απλώς το προτιμούν ως ένα πρακτικό μέσο, έχουν ανάγκη από σαφώς διαχωρισμένες από τα αυτοκίνητα λωρίδες κυκλοφορίας.

Το δεύτερο είναι η ανάγκη να σταθμεύσεις κάπου το ποδήλατο στον προορισμό σου, για όσην ώρα χρειάζεσαι να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου. Η αντίληψη πως χρειάζονται θέσεις ποδηλάτου κοντά σε σταθμούς μετρό είναι λανθασμένη. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα “εγκαταλείψουν” το ποδήλατό τους έξω από μια στάση μετρό για να μετακινηθούν με μετρό στη δουλειά τους. Δεν είναι αυτό το προφίλ του χρήστη ποδηλάτου.

Αντίθετα έχουν ανάγκη από εύκολη και ασφαλή στάθμευση κοντά σε σημεία όπως σούπερ μάρκετ και κεντρικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και καφέ. Άρα έχουν ανάγκη από ασφαλή και ελεγχόμενα σημεία στάθμευσης μέσα στην πόλη ή τη γειτονιά τους.

-Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χρήστης ποδηλάτου τα παραπάνω προβλήματα;

Αν ζει σε μια πόλη χωρίς υποδομές, όπως η Αθήνα, αρχικά θα πρέπει να σκέφτεται πιο “ποδηλατικά” και όχι σαν χρήστης αυτοκινήτου. Να επιλέγει δευτερεύοντες δρόμους, με χαμηλή κίνηση. Να χρησιμοποιεί διαδρομές “παράλληλες” στους κεντρικούς άξονες, να εκμεταλλεύεται την ασφάλεια που δίνει το περιβάλλον της γειτονιάς.

Σχετικά με το parking, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μπορούν να δώσουν μια θαυμάσια και άμεση λύση και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης παρέχοντας και υπηρεσίες parking ποδηλάτων.

Και χαίρομαι που η Cityzen είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα – και από τις πρώτες στην Ευρώπη απ’ όσο γνωρίζω – που τόσο γρήγορα “έπιασε” αυτή την ανάγκη και προσπάθησε να δώσει λύσει σε μια πραγματικότητα. Το να υπάρχει ένας ειδικός χώρος ασφαλούς στάθμευσης σε υπάρχοντες σταθμούς στάθμευσης είναι μια ιδέα απλή αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική και αποτελεσματική.

-Ακριβώς! Το όραμα της Cityzen Parking & Services για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη αφορά και το ποδήλατο. Μας ενδιαφέρει να συνδυάσουμε πολλές μορφές μετακίνησης φιλικές προς το περιβάλλον με τους χώρους στάθμευσης της Cityzen να αποτελούν αφετηρία πράσινων διαδρομών.

Κατά τη γνώμη μου υπογραμμίζει και μια άλλη διάσταση του θέματος: ότι αυτοκίνητα και ποδήλατα δεν είναι “ανταγωνιστές”. Είναι δύο διαφορετικά μέσα που συνυπάρχουν και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Και ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα την κάθε στιγμή. Και τι καλύτερο από το να επιλέγει το ίδιο parking και για τα δύο του μέσα μετακίνησης!

Λίγα λόγια για την υπηρεσία μας.

Οι ειδικά διαμορφωμένες θέσεις στους σταθμούς μας προσφέρουν την απόλυτη προστασία και στήριξη του αγαπημένου σας μέσου, ώστε να το απολαμβάνετε όταν και όποτε επιθυμείτε.

Βρείτε σήμερα και εσείς μια άνετη θέση στάθμευσης για το ποδήλατό σας, μόνο με 5€/μήνα και… κάντε του πεταλιού σας!

Διαθέσιμη στους σταθμούς:

Cityzen «Εμμανουήλ Μπενάκη»: Εμμ. Μπενάκη 10, Αθήνα – Κέντρο

Cityzen «Πύργος Αθηνών»: Αγ. Ανδρέου 3-5, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Cityzen Μαρούσι «Αίθριο»: Αγ.Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι

Cityzen Μαρούσι «Φραγκοκκλησιάς»: Φραγκοκκλησιάς 2, Μαρούσι

Cityzen Ιλίσια «Μιχαλακοπούλου»: Μιχαλακοπούλου & Δημητρέσσα 12, Ιλίσια

«Hilton Athens»: Κωνσταντίνου Βεντήρη 2 – 4, Αθήνα

Cityzen Village Shopping & More: Λ. Θηβών & Παρνασσού 228, Αγ. Ιωάννης Ρέντης